Què estàs buscant?

diumenge, 1 de març del 2009

Comparativa: Aladdin

Quan vaig pensar en la secció "Comparativa", el primer joc que em va venir al cap va ser l'Aladdin, l'adaptació de la pel·lícula de Disney a consola, perquè en tenim moltes versions (només parlaré del joc basat en la primera pel·lícula), però no totes creades per la mateixa companyia programadora, i això es nota, essent considerada per molts la de Mega Drive com la millor, i jo, que he jugat a quatre de les versions, hi estic d'acord.

Però val a dir que hi ha un debat encara vigent sobre el tema, l'única conclusió definitiva i acceptada del qual és que tant la de la Mega Drive com la de la Super Nintendo són molt bones.


El 1993 va ser l'any que van veure la llum les diferents versions principals del joc. Podem començar parlant de la de Super Nintendo, que em penso que és la més coneguda, com no podia ser d'una altra manera:



La proposta de la Super Nintendo era presentada per la gran Capcom, i tot i que demostra la superioritat de la 16 bits de Nintendo pel que fa als colors i és un bon joc, l'Aladdin de Mega Drive per a mi -i per a molts- és millor tant en gràfics com en animació. De tota manera després, el 2003, es va treure un port d'aquest títol per a la Game Boy Advance, que s'ha nodrit sovint de remakes de la Super Nintendo.

La raó per la qual Capcom es va encarregar de la versió de Super Nintendo és que en aquella època tenia els drets dels jocs de Disney per al Cervell de la Bèstia, però després d'Aladdin la resta de jocs de la companyia del ratolí més famós del món els va signar Virgin.



La primera diferència que notem és el disseny del personatge, però també hi ha un element jugable clau que canvia l'experiència totalment respecte a la versió de la competència: l'espasa que duu el protagonista, sovint criticada, però, perquè a la pel·lícula el personatge no en duu. De tota manera aquest joc, creat per Virgin amb la col·laboració de Sega i la implicació de treballadors de la Disney, sovint entra a la llista dels millors títols per a Mega Drive.

Malgrat que era com si la mateixa Nintendo reconegués que la de Mega Drive era millor, les versions de NES i Game Boy (i la posterior de Game Boy Color) estaven basades en aquesta, la de Virgin, tot i que amb resultats més aviat pobres, sobretot en el cas de la NES.



Es pot apreciar que és un intent d'Aladdin de Mega Drive limitat tècnicament, però el cas és que la versió de la Game Boy és igual que aquesta, amb la lògica diferència cromàtica.

Val a dir que van aparèixer dos jocs més basats en la primera pel·lícula per a la NES, però no tenien llicència oficial, encara que un d'ells es consideri molt millor que l'oficial i, aquest cop sí, un bon joc d'Aladdin.

I a banda de les versions de PC i Amiga, que eren força fidels a la de Mega Drive, també tenim les conversions a Master System i Game Gear, responsabilitat de SIMS i tècnicament per sobre de la versió de Nintendo.



Aquest vídeo, de la versió de Master System, demostra que està molt per sobre de la de NES, tot i que el protagonista perd la simitarra i recorda més el joc de la Super Nintendo que el de la Mega Drive.

En qualsevol cas, hem vist diferents versions del joc, i podem dir que diferents jocs sobre el mateix material original, però el debat sobre si és millor l'Aladdin de Mega Drive o de Super Nintendo perdura i perdurarà, perquè segons les preferències de cadascú guanyaran els gràfics -i, a més, hi ha qui fins i tot defensa que els de la Super Nintendo són millors-, el so o la jugabilitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...