Què estàs buscant?

divendres, 7 de maig del 2010

Especial: videojocs cristians

Avui faré un especial, que com indica el seu nom és un article que no té una periodicitat gaire concreta i que toca un tema que no es podria encabir en cap de les altres etiquetes. Parlaré dels videojocs cristians, títols que es basen en la Bíblia.


La companyia programadora responsable de bona part d'aquests videojocs, que es venien bàsicament en llibreries especialitzades en la religió cristiana, es deia Wisdom Tree, i els primers jocs van aparèixer a principis dels anys 80 per a microordinadors tan desconeguts com el TRS-80 Color Computer. Corresponien a l'anomenada sèrie Bible Computer Games i en els anys següents ja van ser convertits a màquines com el Commodore 64 o el propi PC.

En són molts, els que conformen la llista dels que podríem classificar com a cristians, però intentaré mostrar-ne uns quants a tall il·lustratiu, i segurament triaré els que tinguin vídeo penjat a Youtube. No hi ha gaire informació sobre aquests títols, i no sempre els podré ordenar cronològicament de manera exacta, però quí tenim el Bible Adventures de la Nintendo, de 1991:



Un plataformes en què no té mala pinta, i on es tracta de viure tres de les aventures bíbliques més conegudes. El cartutx no va obtenir la llicència de Nintendo ni el seu segell de qualitat perquè la companyia té dins els seus principis no publicar videojocs amb contingut religiós (excepte en els casos de mitologia molt antiga), i a més se li critica que s'assembla massa en el seu desenvolupament al Super Mario Bros. 2 (la versió occidental, que com ja he explicat algun cop no és el Super Mario Bros. 2 autèntic), però és una raresa i això en sí mateix ja és un atractiu per a molta gent. Ah, el 1995 se'n va fer una versió per a la Mega Drive, que diu així:



També de 1991, i també sense llicència oficial (a partir d'ara si no dic el contrari sempre serà així), tenim l'Exodus, per a NES, Mega Drive, PC i Gameboy:



El 1992 en sortiria la seqüela, Joshua:



Però continuem al 1991, que sembla que va ser un any fèrtil per als videojocs d'aquesta temàtica, per veure el The King of Kings, que narra les aventures dels primers anys de Jesucrist:



També era de la 8 bits de sobretaula de Nintendo, per cert. Per a aquesta consola, novament el 1992, tenim el Spiritual Warfare, que després va ser convertit a PC, Gameboy i Mega Drive, però altre cop el millor vídeo és el de la NES, de manera que aquí el teniu:



Aquí es tracta de purificar un poble infectat per Satanàs i lluitar contra ell "en persona". Saltem tres anys endavant per parlar d'un joc que, malgrat l'any que era, no va ser convertit a altres sistemes. Vaig dir que l'últim joc de la NES era el Wario's Woods, però parlava dels oficials. Aquest, el Sunday Funday, no era pas oficial, i va sortir el 1995:



La idea per tal d'atraure compradors (i convèncer els nens que ser creient era divertit) no està gens malament: representa que portem un nen que va en monopatí a l'escola de diumenge, fa tard i ha d'esquivar diversos obstacles per tal d'arribar-hi a temps. Però resulta que aquest, com alguns altres videojocs cristians, és un clon d'un altre, el Menace Beach, amb una història diferent (i sense que el protagonista porti una Bíblia):



Aquest era de 1990, i ja veiem que cinc anys no van servir per millorar els gràfics, sinó simplement per canviar els enemics i l'excusa argumental. Ara passem al 1994 per parlar d'un joc només de PC, el Captain Bible and the Dome of Darkness, en què una mena de superheroi porta una Bíblia tota esborrada i n'ha de recuperar el text:



És curiós també el cas següent, un altre cop un clon, concretament del Wolfenstein 3D, anomenat Super 3D Noah's Ark i aparegut el 1994 per a Super Nintendo i PC:



Gràficament lamentable. En fi, bàsicament hem vist videojocs dels anys 90, i per desgràcia no he trobat vídeos de cap dels primers, però ara passem a èpoques més recents, perquè els jocs cristians no han passat de moda i continuen programant-ne. Per exemple, tenim el Words of Light, de PC, un títol de preguntes i respostes sobre la Bíblia del qual no he trobat en cap lloc l'any de llançament, però entenc que és de la dècada dels 2000:



El 2005 en trobem un altre de preguntes, en aquest cas una mena de Trivial però amb escenes de control dels personatges, que es diu The Bible Game i va sortir per a Xbox, Playstation 2 i Gameboy Advance:



Ho deixarem aquí, perquè com ja he dit no m'ha estat possible posar exemples dels primers títols cristians de la història dels videojocs, però crec que he pogut fer una bona mostra de l'existència d'uns jocs criticats per la seva orientació religiosa, i també perquè sovint no eren bons videojocs en sí mateios, però que existeixen i he trobat interessant parlar-ne.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...