Què estàs buscant?

dissabte, 6 de novembre del 2010

Videojocs i animació: l'ànec Donald

Avui no parlaré de videojocs basats en una sèrie d'animació o una pel·lícula concretes, sinó dels que tenen com a protagonista un dels personatges més coneguts i populars de la història del mitjà.


És l'ànec Donald, un ànec antropomòrfic de la factoria Disney que va pel món vestit de cintura en amunt amb roba de mariner, i de cintura en avall tal com va arribar al món. Aquest no és, però, el seu tret més característic, i és que el que destaca per sobre de tot és la seva veu, que el fa extremadament difícil d'entendre. Com passa amb l'altre ànec emblemàtic de l'animació, en Daffy (conegut com a "Pato Lucas" en castellà però que en català respecta el nom original), normalment acaba malparat en totes les seves aventures i sempre està emprenyat (amb raó), però igual que em passa amb el de la Warner, l'ànec de la Disney és probablement el meu personatge preferit de la productora. 

En Donald, nascut el 1934, apareix en una bona pila de pel·lícules, curts, sèries animades i còmics, però seria massa llarg i poc adequat per a 3 Botons i START parlar-ne aquí, de manera que ens centrarem en el que ja us podeu imaginar: els videojocs.



El primer que va sortir va ser el Donald Duck's Playground, de 1984 i per al Commodore 64 (versió del vídeo), tot i que el 1986 es va portar a l'Atari ST, l'Amiga i l'Apple II, i el 1988 a l'IBM PCJr. No és un plataformes, com es podia esperar, sinó una sèrie de minijocs.



El 1991 arribava el Quackshot, un clàssic de la Mega Drive del que ja havia parlat en aquest bloc. Per a les altres consoles de Sega (Master System i Game Gear) no va sortir, però com a compensació tenien en exclusiva el The Lucky Dime Caper, que també era un plataformes.



En vèiem la versió de la Game Gear (en emulador, naturalment). El 1992 sortia un altre mític (i molt estimat per la gent) de la Mega Drive, el World of Illusion, protagonitzat per en Mickey Mouse i en Donald, un plataformes molt bo on, a banda de poder triar qualsevol dels dos personatges, hi podíem jugar en modalitat cooperativa amb un company humà:



Una col·laboració de luxe i, certament, un molt recomanable joc de plataformes per a la 16 bits de Sega. El 1993, el Lucky Dime Caper veia néixer una seqüela també per a la Master System i la Game Gear, amb el nom de Deep Duck Trouble:



I ens n'anem al 1995, en què van sortir dos jocs protagonitzats per l'ànec Donald. El primer és precisament un de no gaire conegut, i és que només va sortir al Japó. Es deia Donald Duck no Mahô no Bôshi (L'ànec Donald i el barret màgic):



L'he hagut de gravar jo de l'emulador, perquè no n'hi havia cap. I es nota que em movia amb por, explorant el terreny, oi? Doncs bé, aquest no va sortir del Japó. El que sí que va sortir d'allà, també el 1995, és el Maui Mallard in Cold Shadow, conegut aquí com a Donald in Maui Mallard, que va aparèixer per a Mega Drive (versió que només va sortir a Europa), PC, Super Nintendo i Gameboy.



El nostre ànec no tornaria a passar per les consoles fins el 2000, amb el Donald Duck: Goin' Quackers, conegut com a Donald Duck: Quack Attack a Europa, amb versions per a PC, Playstation, Dreamcast, Playstation 2, Nintendo 64, Gamecube, Gameboy Color i Gameboy Advance (versió que es deia Donald Duck Advance):



Clarament de l'estil Crash Bandicoot, la crítica va considerar que les millors versions eren les de la Dreamcast, la Nintendo 64 (per sobre de la Gamecube) i la PSX (per sobre de la Ps2). Molt més discreta va ser la rebuda del Disney's PK: Out of the Shadows, de 2002, per a Ps2 i Gamecube (versió exclusiva dels Estats Units):



Versió de la Playstation 2. En aquest joc veiem en Donald ficat en una aventura superheroica que s'assembla poc al que estem acostumats a veure, però també és el joc amb més mala qualificació de tots els que ha protagonitzat el personatge.

I en l'apartat de videojocs on surt però no protagonitza, tenim per exemple el  Mickey's Speedway USA, per a la Nintendo 64 (2000) i la Gameboy Color (2001):



Aquí en realitat vèiem un dels nebots d'en Donald, però a ell el podem veure al podi del final, perquè és un dels personatges seleccionables. També tenim el Disney Golf, de la Ps2, que va sortir el 2002 (a Europa el 2005), però també una saga de RPG de les més conegudes de l'era actual, els Kingdom Hearts. No posaré vídeos de tots, però toca fer la llista, de manera que som-hi: Kingdom Hearts (2002, Ps2), Kingdom Hearts: Chain of Memories (2004, GBA però amb un remake per a Ps2 el 2007), Kingdom Hearts II (2006, Ps2), Kingdom Hearts: Coded (2008 per a mòbils, però amb remake per a Nintendo DS el 2010-2011), Kingdom Hearts 358/2 Days (2009, Nintendo DS) i Kingdom Hearts: Birth by Sleep (2010, PSP)... de moment.



Aquí el vèiem al Kingdom Hearts II, però surt en tots els títols de la saga. I bé, això és tot. Em sembla que no em deixo cap de les aparicions d'en Donald al món dels videojocs, però estaré encantat de revisar l'article si algú  hi percep cap mancança.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...