Què estàs buscant?

dijous, 9 de gener del 2014

Accessoris: Power Pad (NES)

Encara que no els he provat mai sóc conscient de l'existència dels videojocs de ball, especialment la saga Dance Dance Revolution, que requereixen un accessori consistent en una catifa que detecta les trepitjades, i suposo que vosaltres també el coneixeu. El cas és que aquesta idea ve de molt lluny, concretament dels anys 80 del segle XX.


El Power Pad és un accessori de la NES, la consola de 8 bits de sobretaula de Nintendo, que consistia en una catifa amb números que eren sensors de pressió i que tenia dues cares, una amb 12 números i l'altra, que es feia servir menys, amb 8. Es connectava, per cert, al port del segon comandament de la consola.


En aquest vídeo es pot apreciar perfectament com funcionava l'aparell, que s'aprofitava al màxim amb els videojocs d'esports (de córrer, concretament), però que també era compatible amb la música (en l'únic joc d'aquest gènere, el Dance Aerobics) i fins i tot amb jocs de memòria. 

Entre 1986 i 1989 hi va haver un total d'11 títols compatibles amb el Power Pad, 10 d'ells de Bandai i l'altre, exclusiu dels Estats Units, directament de Nintendo. De tots aquests, comptant l'últim, només 5 van aparèixer al mercat nord-americà i, atenció, únicament 2 van poder ser jugats per aficionats europeus.  


Un d'aquests dos va ser l'Athletic World, que només veient el vídeo es pot deduir que costava de controlar, fins al punt que devia ser cert que, tal com es publicitava, el Power Pad ajudava a estar en forma.


L'altre que va tenir llançament europeu va ser l'Stadium Events, al Japó Running Stadium i més endavant, als Estats Units, rebatejat com a World Class Track Meet. Si us hi heu fixat, a la pantalla de títol, a la cantonada inferior dreta, els jocs del Power Pad ens diuen sempre quina cara de la catifa hem de fer servir. En aquest cas és la B.


No els comentaré tots, però sí que volia esmentar també el Totsugeki! Fûun Takeshi Jô (al vídeo) i el Fûun! Takeshi Jô Two, basats en el programa televisiu Fûun! Takeshi Jô, conegut a l'estat espanyol com a Humor amarillo, que es controlaven amb el Power Pad. Curiosament abans d'aquests dos ja havia sortit un títol basat en el programa, però que en realitat només en tenia el nom i era un videojoc estranyíssim, una bogeria que ja va tenir una entrada a 3 Botons i START.

En fi, el nom d'aquest perifèric, sense veure'n cap foto, ens podria fer pensar en un comandament, ja que des de sempre hem anomenat els comandaments de les consoles "pad", però aquesta paraula anglosaxona en realitat significa, entre altres coses, "coixí", de manera que és més encertat en aquest cas que no en el dels controladors tradicionals. 


Però el seu nom original no era aquest, perquè si el Power Pad sortia el 1988 gràcies a Nintendo, en realitat l'havia llançat Bandai el 1986 amb el nom de Family Trainer, que als Estats Units i Europa s'anomenava Family Fun Fitness

És el mateix, està pensat per a la NES i és compatible amb els mateixos videojocs, alguns dels quals rellançats i rebatejats després per Nintendo en adquirir la llicència de la sèrie, però les coses com són: el perifèric va ser creat per una empresa externa del renom de Bandai i tenia un altre nom (i un altre disseny, si us fixeu en la foto). En qualsevol cas és una mostra més de la diversitat, la innovació i l'originalitat dels accessoris que acompanyarien la consola durant la seva vida.


Aquella idea no només ressorgiria amb els Dance Dance Revolution, sinó que literalment ressuscitaria a la Wii, altre cop gràcies a Bandai (ara associada amb Namco), el 2007 amb aquest Family Trainer (Active Life: Outdoor Challenge als Estats Units i  Family Trainer: Athletic World al Japó), que té un concepte similar al de l'exitós Wii Fit de la pròpia Nintendo però amb la catifa de Bandai.

El 2009 tindria una seqüela anomenada Family Trainer: Extreme Challenge (Active Life: Extreme Challenge als EUA i Family Trainer 2 al Japó), l'any següent apareixia el Family Trainer: Treasure Adventure, que al Japó es diria igual però a Amèrica Active Life: Explorer i la sèrie acabaria (de moment) el 2011 amb el Family Trainer: Magical Carnival, també conegut com a Active Life: Magical Carnival. Tots ells han rebut puntuacions mitjanes que oscil·len entre el 6 i el 7 sobre 10, per cert.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...