Què estàs buscant?

diumenge, 22 de maig del 2016

Llegendes dels videojocs: 256 pantalles extra al Super Mario Bros.

Avui ressuscito una secció que no he tocat gaires vegades, i és normal, perquè tampoc no dóna per a tant. A més, ho faig amb un tema que es podria dir que ja no és una llegenda, però com que va començar com a tal, i per les característiques que té, espero que me l'accepteu.

Sabeu que el Super Mario Bros. té 8 mons, cadascun dels quals amb 4 pantalles, oi? I segurament us l'heu passat moltes vegades (jo encara no he pogut). Però hi ha maneres d'accedir a mons inèdits, el primer dels quals el -1, que és bastant fàcil de descobrir. Aneu al minut 2, aproximadament, del següent vídeo:


No sembla gaire difícil de fer, només cal aconseguir un salt cap enrere en un punt determinat de la pantalla 1-2, la primera sota terra. Doncs bé, en fer-ho, com veiem al vídeo, anem a parar a una pantalla que, de fet, no estava previst que provéssim, sinó que és un conjunt de dades no utilitzades, un error relativament jugable. I dic "relativament" perquè, com comprovareu si ho voleu repetir a casa, no s'acaba mai.  


Ara bé, la llegenda, que està relacionada amb el que he dit més amunt, és una altra: resulta que aquestes "dades no utilitzades" van molt més enllà d'una pantalla -1, i poden generar fins a 256 resultats diferents, pel que sembla. 30 anys abans del Super Mario Maker de la Wii U, i sense que el jugador en tingués cap control, però és inevitable pensar-hi.

El camí per a arribar-hi no és gens fàcil, i quan es va descobrir hi va haver molt de rebombori, teories i, en definitiva, tot allò que fa que quelcom esdevingui una llegenda. Aquells rumors que s'estenen i que, fora del món dels videojocs i en un àmbit més proper, podríem comparar amb un programa concret de Sorpresa, sorpresa que es va fer molt famós i que tothom coneixia algú que coneixia algú que el tenia gravat en vídeo, però mai ningú no el va arribar a veure.


Aquí està explicat en japonès i subtitulat en anglès. Val la pena veure'l més aviat sencer, perquè tot plegat és força curiós. 

Diverses fonts ho expliquen de maneres lleugerament diferents, però resulta que per tal d'aconseguir-ho s'ha de fer el que diu l'autor del vídeo: posem el Super Mario Bros., hi juguem uns segons, el traiem de la consola en marxa, sense apagar-la introduïm el cartutx del Tennis, premem el botó de reinici, hi juguem una mica, repetim el procés a la inversa i el segon cop que tenim el Super Mario Bros. posat, amb el botó A premut pitgem l'START, i ens donarà un resultat aleatori, que serà una pantalla estranya, amb glitches i més o menys jugable, segons el cas.


El que deia de les diferències en les versions de la llegenda: havia llegit que només es podia fer amb la Famicom, la NES japonesa, perquè carrega els cartutxos per dalt, sense tapa. I que també es podia dur a terme amb el model NES-101, una NES americana totalment diferent de la clàssica. Però en aquest vídeo veiem com l'autor ho fa amb la NES que coneixem a Occident

Els nivells que li apareixen a ell no són tan estrambòtics, però ja ho té, el truc aquest: de vegades poden sortir pantalles estranyíssimes, pràcticament impossibles de superar, d'altres ens trobem que ens quedem atrapats en un bucle, i també pot ser que trobem pantalles gairebé idèntiques a les normals. 

Trobo que és una curiositat fascinant, però el que em sembla més curiós de tot és com se li va poder acudir a algú que el procés era exactament aquest. Suposo que va fer moltes proves, i vull pensar que no va haver d'anar posant tot el catàleg de la consola. 


Ara bé, traient força atractiu a la llegenda, com que es tracta de dades existents dins el cartutx, encara que no es van programar per tal d'esdevenir pantalles oficials, s'hi pot accedir de diverses maneres, i si no volem carregar-nos la consola ni els cartutxos, que és el risc més gran del mètode descrit, també tenim l'accessori de què vaig parlar fa 7 anys.


El Game Genie permet diversos efectes en els videojocs, mitjançant uns codis i basant-se únicament en les dades que hi ha, sense alterar absolutament res (per això, també, les demandes que se li van posar van ser infructuoses). Doncs bé, un d'ells és la possibilitat d'accedir a qualsevol d'aquests nivells secrets. Com a curiositat ho provaré quan tingui una bona estona.
 
 


3 comentaris:

  1. Jo recordo haver accedit a una pantalla com la del primer vídeo, però em sona més aviat anar per dalt, no fent el que fan aquí...

    Això és un error? no estava fet expressament per afegir coses? sempre havia pensat que si... jajaja

    bon article!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perquè el que tu dius és diferent. Allò sí que està previst, i el que fa és saltar-se diverses pantalles. Són dreceres. :)

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...