L'any 1988 les Famicom japoneses van rebre al seu catàleg un videojoc de futbol amb la particularitat jugable que tenia elements que recordaven els RPG, concretament la decisió de les accions a partir d'un menú d'opcions, però també que es desenvolupava a través de cinemàtiques.
No era, doncs, la més àgil de les possibilitats dins d'un gènere, el del futbol, que permet presentacions i possibilitats diferent dins d'un rang limitat. D'original n'era, però, i tenia el seu encant.
Aquell joc va arribar als Estats Units i Europa força tard, el 1992, i amb el nom de Tecmo Cup Soccer Game a Amèrica i Tecmo Cup Football Game al Vell Continent, evidentment per a la versió occidental de la 8 bits de sobretaula de Nintendo, la NES.
Veient-lo en moviment, i suposant que formeu part del grup de persones que no saben per on vaig -i per a les quals aquesta entrada no aportarà res de nou-, és possible que els dissenys i les animacions en si us sonin d'alguna cosa.
És normal, perquè es tracta d'un d'aquells jocs que abans de sortir del Japó eren alterats de manera notable per adaptar-los als gustos occidentals o evitar problemes de llicències, i en aquest cas ens trobem davant del segon motiu.
Efectivament, el Tecmo Cup al Japó es deia Captain Tsubasa i, desenvolupat per Tecmo, era el primer videojoc que es va fer basat en la franquícia nascuda al manga de Yôichi Takahashi i que aquí ens va arribar directament com a sèrie animada, amb el nom de Campeones inicialment, a Telecinco, a principis dels cada cop més llunyans anys 90.
Temps després arribarien noves versions de la història, i també el còmic original, que actualment s'està reeditant en un nou format, però el cas és que va donar lloc a uns quants videojocs, la majoria dels quals amb aquest estil de "futbol cinemàtic".
Com que a Occident -llevat d'Europa- no era una obra coneguda, per què pagar la llicència, oi? Doncs no la van pagar, i el que van fer va ser canviar sprites, noms de tots els personatges i equips, també dels llançaments especials i la música -que, curiosament, a Europa va arribar en versió japonesa- i, fins i tot, es va crear una introducció nova, com podem veure a la comparativa, on queda clar que el protagonista només podria haver patit un canvi de gènere per ser més diferent del nostre Oliver.
El desenvolupament del joc és el mateix, amb petits retocs a la jugabilitat com ara més velocitat del joc o uns porters més bons, de manera que si ens agrada el que ens ofereix no hauria de ser un problema, però si s'hagués pogut jugar llavors a una versió localitzada oficialment d'una història que ens agradava tant, l'al·licient hauria estat molt gran.
Tecmo encara llançaria unes quantes entregues més de la saga amb el mateix estil, però aquestes ja no van arribar a Occident localitzades de cap manera. Vosaltres hi heu jugat? Què us sembla?
Mare meva les hores que vaig passar amb la versió europea, flipant a la època pensant en la còpia descarada que havien fet de "Campeones" hahahahah Quin riure en assabentar-me de la història real, al final em vaig fer amb tots els que van treure japonesos del 1 al 5, els tres ultims per a super famicom.
ResponEliminaJo soc molt fan de l'obra original, però reconec que aquest estil de joc no m'agrada tant com per tenir-lo. Els únics que han arribat a Europa respectant Captain Tsubasa, el de DS i el de Switch, sí que els tinc.
Elimina