Què estàs buscant?

dilluns, 7 de novembre del 2022

Portades: Burai Fighter

No us passa, a vosaltres, que coneixeu la portada d'algun videojoc perquè la vèieu molt en revistes quan éreu petites i petits, però que no hi heu jugat mai? A mi, això, em passa amb molts títols, però un que tinc força present és el del joc que porto avui per comparar-ne les portades regionals.

Al Burai Fighter ja li vaig dedicar una entrada fa uns anys, així que no parlaré aquí d'aquest videojoc com a tal, però sí que vull veure quines portades va tenir segons el mercat. 

El joc va sortir per primer cop als Estats Units el març de 1990, i en versió NES, amb aquesta portada amb una il·lustració espectacular, que particularment m'agrada molt, d'un senyor volador amb una arma presumiblement làser que s'enfronta a un drac que no té gaire bones intencions.

És una portada que ens pot sonar perquè la versió europea va ser pràcticament la mateixa, i feia així:

Aquesta versió, amb el vermell del fons més fosc que l'original, i que per cert és -almenys la que he trobat- la del mercat belga, com es pot deduir dels idiomes que hi veiem, té la curiositat que sota el logo del nom hi ha el títol en japonès, 無頼 ("burai", que vol dir alguna cosa així com "atrevit", "confiat"...) i 戦士 ("senshi", que vol dir "guerrer"). 

Personalment m'agrada més, perquè no té el semimarc groc americà, però qualsevol de les dues opcions em barrufa més que la que van triar els japonesos:

La versió per a la Famicom era una cosa més grisa -broma totalment intencionada-, i presentava una mena de mecha molt de l'estil de Gundam, i ni rastre del drac. 

Així, tenim una proposta occidental més d'estil còmic d'aventures i una d'oriental basada en el manga i l'anime.

El mateix any sortia al Japó la versió per a la Game Boy, que va afegir la paraula "Deluxe" al final del títol. 

La portada, en aquest cas, es basava en la de la Famicom, tot i que amb un marc de color marró que, sincerament, trobo que li queda bé, en aquest cas, en donar-li un color més.

Al gener de 1991 als Estats Units, i durant aquell any a Europa, va sortir la versió occidental del joc de la Game Boy, amb el "Deluxe" més destacat, i la mateixa il·lustració que havia tingut la versió per a la 8 bits de sobretaula de Nintendo.

Aquesta és la portada exacta que hi ha als meus records, com que no tenia la NES em fixava més en els catàlegs de la consola que sí que tenia, i he de dir que m'agrada molt.

L'any 1999, com que el Burai Fighter Deluxe no funcionava a la Game Boy Color -fins avui em pensava que tots els jocs de la Game Boy original hi funcionaven, no pas a l'inrevés-, es va llançar el Burai Fighter Color al mercat japonès. 

Va caldre un recordatori, pel que sembla, amb les paraules "action shooting game" en sil·labari katakana damunt del logo per recordar al públic què era, allò. Aquest cop la il·lustració era més occidental, però no hi havia drac.

A l'agost de 2000 aquesta versió va arribar als Estats Units, mai a Europa, però si al Japó havien volgut activar la nostàlgia amb el títol, en terres americanes es va decidir que no calia, i es va optar per canviar-li el títol i deslligar-lo totalment del seu origen amb aquest Space Marauder que veiem sobre una versió més allunyada de la mateixa il·lustració japonesa.

A vosaltres quina us agrada més? Vull pensar que la del drac, perquè la japonesa de la Famicom és més insulsa i la de la Game Boy Color evoca un joc d'infiltració, res a veure amb el que era en realitat.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...