Què estàs buscant?

dimarts, 19 de novembre del 2013

Videojocs i animació: Mickey Mouse (primera part)

Recentment, de fet el 18 de novembre d'aquest 2013, en Mickey Mouse ha fet 85 anys, que es compten des de la seva primera aparició al mític curt animat Steamboat Willie. I aprofitant l'efemèride duc a terme una idea que tenia des de feia temps, que no és altra que repassar els videojocs que ha protagonitzat un dels personatges de ficció més reconeixibles (per no dir el que més) de la història de la Humanitat.


Tot i que els videojocs van començar a arribar a les llars als anys 70 del segle passat, en realitat el boom de la indústria es va produir durant els 80, i va ser llavors quan es va estrenar en Mickey Mouse en aquest sector on, naturalment, ha tingut un bon nombre d'aparicions que veurem en aquesta entrada. El seu primer videojoc, doncs, va ser aquest:



Era el Mickey's Space Adventure, que va sortir el 1984 per a Commodore 64, TRS-80, Apple II, MacIntosh i MS-DOS i que, com podeu veure, era una aventura gràfica o més aviat de text. El sistema de joc, si teniu prou paciència com per aguantar un minut del vídeo, consisteix en seleccionar paraules del text de manera que esdevinguin ordres.

No sembla gaire interessant, però és històricament important perquè va ser el primer videojoc protagonitzat per aquesta icona de la cultura occidental.



El 1987 al Japó (1988 als Estats Units) arribava el primer títol per a consoles, o més aviat consola, perquè va sortir només per a la NES. En aquest cas era un plataformes on controlàvem en Mickey i la Minnie, i l'objectiu era rescatar una amiga que a la versió japonesa no s'amagava que era l'Alícia d'Alícia al país de les meravelles, però que en canvi a l'americana es mantenia en secret fins el final.

A més, per motius que no s'acaben d'entendre, els dolents d'un i altre joc eren totalment diferents: tots eren de Disney, però cap d'ells no apareixia a les dues versions.



Passem a parlar d'una saga curiosa, la que es coneix com a Crazy Castle. El joc que acabem de veure és el Mickey Mouse de la Gameboy japonesa, de 1989, desenvolupat per Kemco, que com que no tenia els drets de Disney als Estats Units (eren de Capcom) va arribar a Occident reemplaçat, segons l'entrega, per en Bugs Bunny o en Garfield, entre altres personatges.

Eren jocs força divertits i aquest del Mickey a casa el teníem, perquè ens acostumaven a comprar els títols de la Gameboy a les botigues del port de Barcelona, on abans hi havia preus que eren com anar a Andorra, però de tant en tant ens en queia un en versió japonesa sense que els nostres pares se n'adonessin ("només" es notava per la mida i l'idioma de la capsa). Els jocs estaven en anglès igualment, però en aquest cas vam poder gaudir de la versió original, sense que la mascota de Disney fos substituïda per la de Warner Bros.



Després van sortir el Mickey Mouse II (Gameboy, 1991), el Mickey Mouse III: Yume Fûsen (NES, 1992), al vídeo, el Mickey Mouse IV: Mahô no Labyrinth (Gameboy, 1993) i el Mickey Mouse V: Mahô no Stick (Gameboy, 1993), l'últim dels quals sí que va arribar als Estats Units amb llicència Disney, tot i que 5 anys més tard.

Tot i que formen part de l'esmentada saga Crazy Castle, en realitat no s'assemblen gaire pel que fa a jugabilitat. Cal destacar que el Mickey Mouse II sí que va arribar a Europa com a tal, però es veu que depenia del país: en alguns territoris va sortir reconvertit en el primer videojoc de l'Hugo per a la portàtil de Nintendo.



Però si per una saga és famós el pas d'en Mickey Mouse pels videojocs és la saga Illusion, encetada el 1990 amb el magnífic i aclamat Castle of Illusion de la Mega Drive (i després la Master System i la Game Gear), un dels seus títols imprescindibles i que, de fet, aquest mateix 2013 ha tingut un remake per a Xbox Live Arcade, Playstation Network i PC.



El va seguir el Land of Illusion, un joc exclusiu de la Master System (1992, només a Europa) i la Game Gear (1993), que va esdevenir immediatament un dels imprescindibles dels seus respectius sistemes.



El mateix 1992 la Mega Drive "contraatacava" amb el World of Illusion, que tenia el gran al·licient de la presència tant d'en Mickey com de l'ànec Donald, que després d'haver protagonitzat alguns videojocs (i més que en protagonitzaria) s'associava al seu amic ratolí per a oferir-nos un gran plataformes la baixa dificultat del qual es va criticar, però que en canvi tenia un gran punt a favor: podíem controlar tant un personatge com l'altre si jugàvem en solitari, però també teníem la possibilitat de col·laborar amb un altre jugador i, així, passar-nos les pantalles en tàndem, cadascun amb un dels personatges.



Aprofitant l'èxit de la saga, el 1995 la Game Gear va rebre en exclusiva (tot i que el 1998 se'n faria una conversió per a la Master System al Brasil) el Legend of Illusion, que va tenir una acollida força bona.

Repassada aquesta sèrie tornem a fer un petit salt enrere per tal de veure quins altres títols individuals (és a dir, independents d'Illusion) van aparèixer en aquella època, i amb això acabarem la primera part dels videojocs d'en Mickey Mouse.



El 1991 als Estats Units i l'any següent a la resta de territoris arribava el Mickey's Dangerous Chase, que per als usuaris europeus de la Gameboy era el seu joc d'en Mickey, i era un plataformes normal (als Crazy Castle no es podia saltar).



També el 1991 va sortir el Fantasia, basat lleugerament en la pel·lícula de 1940 del mateix nom i amb una banda sonora magnífica formada per peces molt reconeixibles de la música clàssica, que no van aconseguir salvar un videojoc destrossat per la crítica per culpa dels seus controls, però que jo recordo amb afecte.



El 1993 i només per a les NES dels Estats Units es va llançar un títol educatiu, orientat doncs al públic més jove, anomenat Mickey's Safari in Letterland, on es tractava de viatjar pel món tot recollint lletres de l'abecedari.



En la mateixa línia, el mateix equip va crear, també per a la Nintendo nord-americana, el Mickey's Adventure in Numberland, que canviava les lletres pels números.



El desembre de 1994, i només per a la Super Famicom, és a dir la Super Nintendo japonesa, va veure la llum el Mickey no Tôkyô Disneyland Daibôken, on el protagonista havia de superar pantalles basades en les zones de la seu japonesa dels parcs temàtics de la companyia.



Acabem amb el Mickey Mania, que va sortir el 1994 per a la Mega Drive, la Super Nintendo, el Mega-CD i el 1996 per a la Playstation i que es basava en alguns dels curts clàssics del personatge, amb la primera pantalla inspirada en el curt Steamboat Willie, on va néixer en Mickey Mouse ara fa 85 anys. Aquest joc va ser protagonista d'una entrada del bloc, també, fa més de 4 anys.

Ho deixem aquí, perquè l'article ja ha estat prou llarg, sé que aquesta mena d'entrada provoca problemes de càrrega als ordinadors i és millor que deixi el que queda per explicar, que no és poc, per a la segona part que publicaré d'aquí a uns dies.



2 comentaris:

  1. Sembla mentira la de jocs de Mickey que habia abans i que quasi tots fossin tan bons.

    En aquella epoca es notava que Disney cuidaba mes les seves llicencies, no com any mes tard que treia qualsevol cosa.

    En cuant el Fantasia, no me extranya que fos destrossat per la critica. Tecnicament era molt bo pero impossible de jugar.

    Almenys j orecordo que la dificultat era imposible, almenys per mi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, els 90 van ser una molt bona època per als videojocs d'en Mickey Mouse. A la segona part en veurem més, així com les collonades que van treure després i, per sort, la remuntada que han suposat els Epic Mickey.

      Si llegeixes la meva entrada del Fantasia seguint l'enllaç veuràs que dic el mateix: de petit em va impressionar a nivell tècnic però el trobava molt difícil de controlar. Tot i així el vull!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...