Què estàs buscant?

dissabte, 28 de juny del 2014

El personatge: Toad

Ara que feia temps que no dedicava una entrada a un personatge icònic del món dels videojocs he decidit que aquest cop és el torn d'un que no és pas protagonista, ni un dels 5 personatges més populars d'aquest mitjà d'entreteniment (si n'agafem 10 potser sí), però sí que és una de les figures més recognoscibles del sector i, sens dubte, es mereix un homenatge.


Parlo d'en Toad, un simpàtic personatge que no podem evitar associar amb els jocs d'en Mario i amb Nintendo en general. De fet, la seva primera aparició es va produir al Super Mario Bros. (1985), on cada cop que derrotem en Bowser apareix —més gran que en Mario i en Luigi, per cert— dient que la princesa, en realitat, és en un altre castell.


És evident, i així ho assegura el seu creador, en Shigeru Miyamoto, que l'aspecte d'en Toad s'inspira en el dels bolets, que tan importants són als videojocs de la franquícia, però no només això, sinó que no hi ha un únic Toad: els Toads (nom occidental, al Japó és Kinopio) són una raça, els habitants del Regne Xampinyó, governat per la Princesa Peach. I en Bowser els transforma gairebé tots en les canyeries, els blocs i les monedes que omplen les pantalles de les aventures del lampista italoamericà i el seu germà.


En realitat, però, ha estat sempre un personatge principalment no jugable, amb tasques d'assistència com ara donar informació, proporcionar objectes i vides, presentar concursos i competicions, fer d'àrbitre o de punt de desar la partida. Ara bé, no han estat poques les ocasions en què se l'ha pogut controlar, com ara al Super Mario Bros. 2 (1988), que com ja vaig explicar no és l'autèntic Super Mario Bros. 2, però sí que va marcar aquesta fita i va fer diverses aportacions a l'univers Mario que s'hi han quedat per sempre.  


En Toad tindria el seu primer paper de protagonista absolut al Wario's Woods, aparegut el 1994 per a NES (al vídeo) i Super Nintendo, tot i que com podeu veure no és un títol del gènere de les plataformes. I trigaria a repetir, però ja ho veurem després.

Pel que fa als jocs que sí que són de plataformes, una altra de les seves aparicions destacades és la que fa al New Super Mario Bros. Wii (2009), de la Wii, però no amb l'aspecte amb què estem acostumats a veure'l, tant a ell com els seus congèneres clònics.


En aquell joc, per primera vegada, fins a 4 jugadors humans poden dur cadascun un personatge, i entre els seleccionables hi ha el Toad blau i el groc, l'aspecte dels quals s'altera, lògicament, quan agafen segons quins objectes. El mateix passaria al New Super Mario Bros. U (2012), per a la Wii U.

A la mateixa consola el recuperaríem, en la forma de Captain Toad amb què se l'arriba a veure al Super Mario Galaxy, al títol Super Mario 3D World (2013), fet destacable perquè ha generat un spin-off que ha d'arribar enguany per a la consola de sobretaula més recent de Nintendo amb el nom de Captain Toad: Treasure Tracker.


Hem esmentat les principals aparicions jugables del personatge en videojocs de plataformes o allà on fos protagonista, però també se'l pot controlar breument al Mario & Luigi: Superstar Saga (Gameboy Advance, 2003) i en alguns minijocs. I, és clar, també tenim desenes i desenes de jocs on assumeix diverses funcions encara que no el puguem controlar, i un fotimer d'aparicions estel·lars i/o en forma de cameo en títols tant de la franquícia Mario com en d'altres jocs de la casa.

En Toad (o els Toad) també el trobem en videojocs que no són de plataformes, com ara els esportius, els Mario Party o els d'en Mario i en Sonic als Jocs Olímpics, i no sempre hi és en forma jugable (als Smash Bros., per exemple, fa de "moviment especial" de la Peach, als primers Mario Party només feia de presentador i només és jugable als dos primers Mario Tennis), però un dels productes derivats del llegendari Super Mario Bros on més destaca aquest personatge és la saga Mario Kart, on el veiem i el podem escollir com a pilot en totes les entregues, que sempre tenen també alguns circuits dedicats a la seva imatge.


Igual que als altres videojocs on apareix, no és un dels més potents, en absolut. En Toad és un personatge entranyable, simpàtic i un gran aliat, que s'amoïna per la Princesa Peach, però també és poruc i té un cos no gaire apte per a l'acció. És més aviat un símbol, un representant del seu poble, un ajudant valuós i un ésser estimat (o odiat, vés a saber) pels videojugadors, que no pas un protagonista nat. 



Aquí tenim un altre exemple de la possibilitat de controlar-lo en un títol no de plataformes. En aquest cas és el Mario Smash Football (Gamecube, 2005), també conegut com a Super Mario Strikers, que tindria una seqüela amb el Mario Strikers Charged Football (Wii, 2007), on podem portar en Toad com a membre dels equips, fer que xuti i passi la pilota, però en canvi no és el líder de cap dels conjunts que hi apareixen.


Tanmateix és un personatge important dins l'univers Mario, i com a tal apareix en moltes de les adaptacions de la franquícia en d'altres formats, com ara els còmics o els diversos dibuixos animats protagonitzats pels germans lampistes. Naturalment, el podem veure també en tota mena de marxandatge.


Ja hem vist que, tècnicament, no és un únic personatge, o que segurament no totes les vegades que el veiem es tracta del mateix Toad, o que n'hi ha moltíssims d'iguals. I hem vist també que n'hi ha variants amb altres colors i indumentàries, però encara que no sigui estrictament el Toad que coneixem hem de veure dos casos especials que, de fet, són personatges diferents, començant per la Toadette, la germana d'en Toad.

Aquesta versió femenina d'en Toad va debutar al Mario Kart: Double Dash!! (Gamecube, 2003) acompanyant el nostre homenatjat com a personatge assistent, i des de llavors ha tingut diverses aparicions als videojocs de la colla, principalment en papers auxiliars i fent cameos, com en Toad, però amb algun cas també jugable, sobretot en alguns dels Mario Kart, alguns Mario Party o els dos jocs de beisbol d'en Mario que han sortit fins ara amb aquests personatges, Mario Superstar Baseball per a la GameCube i Mario Super Sluggers per a la Wii, el segon inèdit a Europa.  


L'altra "variant" destacable, perquè com deia és un personatge diferent, és en Toadsworth o Mestre Kinopio, una mena de Gran Barrufet que és el referent ancià dels Toads i que va debutar al Super Mario Sunshine (GameCube, 2002). Des de llavors, sobretot ha tingut papers auxiliars i un parell d'aparicions jugables, que són les dels videojocs de beisbol que esmentava més amunt.

Es podria dir que en Toad és el clàssic personatge secundari, però això no vol dir que sigui poc important. De fet, que tothom el conegui o com a mínim l'associï a l'univers Mario és precisament perquè per mèrits propis ha esdevingut un personatge molt important a la història dels videojocs.







1 comentari:

  1. Molt curiós el cas del canvi de nom de Kinopio a Toad, una cosa semblant al cas de canviar Koopa per Bowser si no m'equivoco.

    Penso que el Toad es un personatge amb bastant carisma, pero això de possar com a segón y tercer jugador al NSMBWii dos Toads els converteix en personatje de farcit, penso que si haguessin repetit la fórmula del fals Super Mario Bros 2, de possar en Toad i a Peach, o potser a Wario o a cualsevol altre personatge com la Toaddette, l'hi hagués donat mes pes al Toad, no hagués tingut aquest sabor a personatge de farcit al jóc.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...