Què estàs buscant?

dilluns, 30 de juliol del 2012

Especial: Els Jocs Olímpics als videojocs

Avui toca un nou especial, una d'aquelles entrades que no tenen cabuda en cap de les seccions habituals de 3 Botons i START però que tampoc no permetrien crear la seva pròpia secció, i ja que estem en plena febre pels Jocs Olímpics de Londres 2012 he pensat que seria un bon moment per al repàs dels videojocs on s'han plasmat les Olimpíades.



Potser no sabíeu que els primers Jocs Olímpics que van tenir un videojoc oficial van ser els de Barcelona 1992, encara que es deia Olympic Gold. Era un títol desenvolupat per Sega i només va sortir per a la Mega Drive (al vídeo), la Master System i la Game Gear.



Però els Jocs no tenen lloc només a l'estiu, sinó que també hi ha els d'hivern. En aquest sentit el 1994 va sortir el Winter Olympics: Lillehammer 94, el títol oficial d'aquells jocs d'hivern, aquest cop per a les consoles de Sega però també la Gameboy, la Super Nintendo i l'Amiga.



Els d'Atlanta 1996 estarien representats per l'Olympic Summer Games, aquesta vegada per a la Mega Drive, la Gameboy, la Super Nintendo, la 3DO de Panasonic i la Playstation. Seria, a més, el darrer videojoc d'Olimpíades que va sortir per a consoles de 16 bits (i 8 si tenim en compte la Gameboy). 


I és que el següent, el Nagano Winter Olympics'98, va sortir només per a la Playstation i la Nintendo 64, amb mala recepció en tots dos casos.


Un pèl millor va ser rebut el Sydney 2000, el primer títol d'uns Jocs Olímpics d'estiu amb el mateix nom que els propis Jocs, i el retorn de Sega amb la versió per a Dreamcast, que se sumava a la de Playstation i la de PC.



Dos anys després arribaven els Jocs Olímpics d'hivern de Salt Lake City, i es plasmarien al Salt Lake 2002, un altre títol tirant a mediocre i aquest cop per a PC, Playstation 2 i Gameboy Advance. 



El 2004 les Olimpíades tornaven a Grècia i concretament a Atenes. El videojoc oficial d'aquell esdeveniment va ser l'Athens 2004, disponible aquest cop només per a PC i Playstation 2, el moment més baix dels videojocs olímpics pel que fa al multiplataformisme, però en canvi les notes van ser millors que en les anteriors entregues i els països controlables dins el joc més que mai, concretament 64.



El Torino 2006 sumava la Xbox a la Playstation 2 i ordinadors, però les notes tornaven a ser baixes, molt baixes en realitat, perpetuant el mal dels videojocs oficials.



Els Jocs Olímpics de 2008 a Beijing marcarien un punt d'inflexió en els videojocs oficials de les Olimpíades, i és que a banda del títol oficial Beijing 2008 que podíem veure al vídeo i que va sortir per a Xbox 360, Playstation 3 i PC amb notes que depenien de la versió però que no eren cap meravella, també va sortir aquest:



El Mario & Sonic at the Olympic Games va sortir, de fet, abans que l'altre, però era oficial igualment. Està disponible per a la Wii des de 2007 i per a la Nintendo DS des de 2008, i naturalment el que ens ofereix és una visió fantàstica dels Jocs Olímpics que unia, per primera vegada, en Mario i en Sonic en un mateix videojoc, deixant enrere la vella rivalitat de companyies o, si més no, traslladant-la a l'àmbit esportiu.



Vancouver 2010 va sortir per a la Xbox 360, la Playstation 3 i PC, altre cop amb una nota mediocre de suficient alt en el millor dels casos, i també altre cop les consoles de Nintendo en tindrian la seva pròpia versió:



Tindria millors notes, igual que el de Beijing 2008, el Mario & Sonic at the Olympic Winter Games, que va sortir per a la Wii i la Nintendo DS el 2009 i que afegia elements de fantasia als events esportius, si és que al primer joc n'hi havia pocs.



I arribem a Londres 2012, amb el joc oficial, London 2012: The Official Video Game, altra vegada per a PS3, Xbox 360 i PC però aquest cop amb notes que rocen el notable. Ja era hora, però no podem deixar d'esmentar l'altra versió, que el 2011 va sortir per a la Wii i aquest 2012 per a la Nintendo 3DS:



El Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games afegeix nous esports (amb l'especial visió de la franquícia) com ara el futbol, que no és un dels que aparegui mai als jocs oficials seriosos, on de fet no apareixen mai totes les disciplines ni totes les categories que hi ha en realitat a les Olimpíades. Aquest cop les seves notes també estan per sobre de la versió "no fantàstica", però no massa.

Aquests són els videojocs que han comptat amb el suport o la llicència del Comitè Olímpic Internacional, amb títols més o menys explícits, però naturalment hi ha molts altres videojocs dedicats a esports olímpics, com els clàssics Track & Field o els Hyper Sports, tots ells de Konami.



A banda d'això que hem dit fins ara també tenim altres curiositats com l'Izzy's Quest for the Olympic Rings, per a la Mega Drive i la Super Nintendo, que es va llançar per tal de promoure la impopular mascota dels jocs d'Atlanta i que també protagonitzaria l'Izzy's Adventure per a PC.



Un altre seria l'Actua Ice Hockey, llançat per a la Playstation en ocasió del torneig d'hoquei sobre gel que tenia lloc dins els Jocs de Nagano 1998, i el mateix passava dos anys abans amb el futbol d'Atlanta 1996:



El veuríem a l'Olympic Soccer, que sortia el 1996 per a la Playstation, la 3DO i la Saturn, que de fet va ser una de les poquíssimes consoles sense cap videojoc oficial olímpic. Aquest, en realitat, ho era només des del punt de vista futbolístic.
















1 comentari:

  1. Ja t'ho he comentat també a Retroscroll, però molt bona entrada, completa i amb jocs tant d'estiu com d'hivern!

    A part dels que comentes aquí, jo també em vaig viciar molt al Track and Field de la Dreamcast, llàstima que no tingués llicència del COI per fer-se més famós.

    I de jocs relacionats amb els JJOO, sempre m'agrada recordar el USA Team Basketball de la megadrive, amb el mític Dream Team de Jordan i companyia contra els millors jugadors europeus, una cosa mai vista abans )encara que avui dia no sigui massa divertit, que li farem!)

    Salutacions!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...