Què estàs buscant?

dilluns, 25 de desembre del 2017

Especial Nadal als videojocs

Feia dies que em rondava pel cap aquesta idea, que no és especialment original, ho admeto, i per la periodicitat amb què m'he autoimposat per al blog resulta que l'entrada cau en dia de Nadal, de manera que el que faré serà repassar la presència d'aquesta celebració en alguns videojocs.

Per descomptat, es tracta de la versió americana de les Festes, així que no hi veurem tions, torrons, misses del gall ni missatges de cap rei. 


Per exemple, al Donkey Kong Country 3 (Super Nintendo, 1996), introduint el codi "MERRY" les pantalles de bonificació adopten un caràcter festiu i, a més de música nadalenca de campanes canvien plàtans per regals i estrelles per ornaments de Nadal. Al port per a Game Boy Advance, però, aquest codi no hi era.


De vegades, el Nadal entra als videojocs a través d'una missió, i en el cas del Bully (Playstation 2, 2006, i Wii i Xbox 360 el 2008), com que vivint a l'acadèmia veiem passar les estacions, arriba un moment que és Nadal i, entre altres coses, ens toca portar un dels temuts jerseis nadalencs del tòpic.


Al Saints Row IV (PC, PlayStation 3 i Xbox 360, 2013; PS4 i Xbox One, 2015), la quarta entrega de l'esbojarrada saga que competeix amb els GTA, hi ha un contingut descarregable de pagament o DLC, que es diu How the Saints saved Christmas, el tràiler del qual acabem de veure. 

Ens convida a rescatar el Pare Noel, o Santa Claus que en diuen allà, i ens presenta una retorçada versió dels elements típics del Nadal nord-americà, a més de referències i paròdies de diverses pel·lícules nadalenques.


Una altra expansió, en aquella època (1997) no descarregable, va ser aquest Duke: Nuclear Winter, que ens feia tornar al Duke Nukem 3D però aquesta vegada amb la missió de rescatar el Pare Noel d'unes elfes feministes. Fent amics, vaja.

Va sortir per a PC, no pas per a Saturn ni PlayStation, i agafava per una banda un parell de nivells del joc original i els afegia neu, arbres de Nadal i barrets de Santa Claus per a les strippers, i per l'altra presentava nous escenaris.  


El 1993 i el 1994 van sortir sengles entregues de la petita saga Holiday Lemmings, amb versions nadalenques de la mítica franquícia, tot i que el 1991 i el 1992 ja se n'havien fet proves amb unes demos. 



Una altra variant de l'ambientació nadalenca als videojocs és la de les pantalles basades en aquesta festivitat, com l'anomenada Freezeezy Peak del Banjo-Kazooie (Nintendo 64, 1998; Xbox 360, 2008), que no és una simple i típica pantalla de neu, sinó que també hi trobem regals i arbres de Nadal, a més del característic so d'aquestes festes, el de les campanetes dels trineus.



Evidentment, també hi ha jocs completament dedicats al Nadal, com per exemple aquest Daze Before Christmas (Mega Drive i Super Nintendo, 1994, tot i que el de la consola de Sega només a Austràlia i el de la de Nintendo, allà i a Europa).

Controlem el mateix Pare Nadal en una missió que consisteix a rescatar els rens i els elfs d'un ninot de neu malvat, i ho fem amb l'ajuda d'una màgia que ens permet transformar els enemics en regals, tot plegat en un títol marcadament de plataformes.


Però per a mi el Nadal als videojocs està representat sobretot per una sorpresa que em vaig trobar quan el Nadal de 1996 -sí, anava tard, però amb la Mega Drive, que em van regalar el 1994, encara més- vaig obrir la meva esperada Saturn i, a més del Sega Rally, hi havia una demo anomenada Christmas Nights into Dreams.



Es tractava d'un tastet del mític Nights into Dreams (1996), un dels jocs emblemàtics de la 32 bits de Sega, i per a mi va ser la primera presa de contacte amb aquell títol, que no tindria fins uns quants anys més tard. De fet, vaig comprar-ne la versió completa fa aproximadament una dècada, amb el comandament analògic inclòs, però no hi he jugat seriosament.

El cas és que el Christmas Nights, al qual sí que vaig jugar molt, i em va encantar, no és una demo qualsevol, sinó que d'acord amb el rellotge intern de la consola mostra dos nivells del joc complet tal com són en realitat o bé, si és desembre, els decora amb ambientació nadalenca, música inclosa. Posar-lo per Cap d'Any o el dia dels innocents anglosaxó, April's Fool, també ens reserva sorpreses.

Aquests han estat uns exemples del Nadal al món dels videojocs, però n'hi ha molts més. He volgut mostrar diferents aproximacions a aquesta fusió (trucs, pantalles, DLC, missions i jocs sencers), a més de compartir un record especial de la meva infantesa. Bon Nadal i Bones Festes!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...