Què estàs buscant?

dissabte, 31 de maig del 2014

Petits clàssics: ESWAT

De vegades hi ha clàssics tan, però tan petits, que és difícil que algú te'ls anomeni, independentment de la qualitat que tinguin. El que tenen en comú els títols a què dedico les entrades d'aquesta secció, però, és que són videojocs que havia vist als catàlegs de les revistes, per exemple, o als aparadors de les botigues, i m'havia quedat amb el seu nom.


Un d'ells era l'ESWAT, que llegit ara fa molta gràcia perquè pensem en els equips d'assalt de les pel·lícules, els SWAT, i sembla que estigui escrit tal com "sona" (que tampoc no sona així, però ja sabem com costa per aquestes contrades dir la essa a principi de paraula si el que hi ha a continuació és una consonant). 

Resulta que no hi he jugat mai, però en recordo el títol, i he decidit parlar-ne aquí a mesura que el vaig investigant. Una de les coses que he descobert és que el seu nom sencer és ESWAT: City Under Siege, tot i que al Japó era Cyber Police ESWAT. En tots dos casos, i també als Estats Units, va veure la llum el 1990, si ens refiem de la Wikipedia.


Al vídeo, a banda de comprovar que la pronunciació correcta del títol és "isuat" (i ara que coneixem i pronunciem bé els e-mails tampoc no sorprèn tant), deveu haver vist que es tracta d'un videojoc de plataformes i acció, un gènere molt prolífic que té, entre els seus representants, aquest joc poc important dins la història del mitjà d'entreteniment, però el nom i la portada del qual em van cridar l'atenció.

Situat en un futur "proper", hi controlem un ciberpolicia, en Duke Oda, que després s'acaba "transformant" en el ciborg que dóna nom al joc, i ho poso entre cometes perquè en realitat li donen una armadura robòtica acompanyada de diverses superarmes. El cas és que l'objectiu del joc és enfrontar-se a la malvada i altament tecnificada organització E.Y.E. que, com no podia ser d'una altra manera, té l'objectiu de conquerir la fictícia ciutat de Liberty.


El cas és que va tenir força bona acollida en la seva versió de la Mega Drive, la que a mi em sonava, i algunes llistes l'han inclòs entre els seus millors cartutxos (de fet, el trobem també al recopilatori Mega Drive Ultimate Collection de la Xbox 360 i la Playstation 3), però el seu origen el trobem el 1989 a la recreativa Cyber Police ESWAT, que acabem de veure al vídeo i que era de la pròpia Sega.



Però la de la Mega Drive no va ser l'única conversió domèstica d'aquest títol, sinó que també va anar a parar al ZX Spectrum (és la versió del vídeo, no n'hi ha dubte), l'Amiga, l'Atari ST, el Commodore 64, l'Amstrad CPC i la Master System, amb diferents graus d'acollida però, pel que sembla, especialment ben rebut tant a la Mega Drive, ja ho he dit abans, com a l'Amiga.

En fi, quan començava l'entrada només sabia que l'ESWAT existia —i m'ha calgut fer una ullada a un catàleg antic de revista per a recordar-ho—, però ara ja en sé alguna cosa més i si mai me'l trobo en versió Mega Drive segurament, si el preu és raonable, me l'enduré. Espero haver-vos despertat el mateix interès en aquest videojoc.

2 comentaris:

  1. Bones Moroboshi!

    És un petit clàssic, sense dubte,i encara que no tingui res d'innovador (era una mena de "robocop" de sega abans d'aconseguir llicenciar algun joc del ciberpolicia de Detroit), té el seu encant.

    Jo et puc dir que va ser un dels primers cartutxos que va passar per la meva megadrive i el tinc en alta estima (de fet els meus avatars a molts llocs estan trets d'aquesta versió del joc), i en termes jugables és un germà pobre o més modest del Revenge of Shinobi.

    Aprofito per aclarir-te que la versió de megadrive és diferent a l'arcade i única (podria haver tingut un "2" al títol perfectament...és un cas similar a la recreativa de Shinobi i el Revenge oS de mega) mentre que les versions d'ordinador i la de master són adaptacions més o menys fidels del títol original.

    Si t´'interessa, el vaig analitzar fa temps al meu blog:

    http://cartuchosmegadrive.blogspot.com.es/2012/09/ciudad-asediada.html

    ...i si algun cop jugues al de megadrive, atent al final, que té una sorpresa ;)

    Salutacions!!!

    ResponElimina
  2. Vaja, m'alegro d'haver parlat d'un petit clàssic que per a algú és tan important :)

    Gràcies per l'aclariment. Alguna cosa m'havia semblat llegir sobre que hi havia diferències, però com que sol passar no hi vaig donar més importància. No sabia que eren tantes que gairebé es podia considerar un joc diferent!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...