Què estàs buscant?

dissabte, 5 de desembre del 2015

Videojocs i animació: Zillion

Potser ja ho sabeu, potser no us hi heu fixat, però en aquest blog hi ha dues seccions de noms molt similars. Una és la de Videojocs i animació, en què parlo de dibuixos animats que han estat adaptats a videojocs, i l'altra és Videojocs animats, que està dedicada a les adaptacions animades que es fan dels videojocs. 

He trobat un cas, però, en què no és tan fàcil veure si es tracta d'una cosa o de l'altra, però com que m'he de mullar i tampoc no vull crear una secció expressament per a aquest cas, em decanto per la primera opció.


Es tracta de Zillion, o Akai Kôdan Zillion, una sèrie animada japonesa que es va emetre el 1987 en només 31 episodis i que signava la mítica Tatsunoko Production, uns estudis que a molts videojugadors ens sonen pel genial joc de lluita de la Wii Tatsunoko vs. Capcom, però que el Japó són una llegenda per moltíssimes produccions i que després van tenir una escissió coneguda com a I.G Tatsunoko, finalment Production I.G, responsable de coses com la franquícia Ghost in the Shell, per exemple. 

El que vull dir és que els creadors d'aquesta sèrie no eren pas uns arreplegats, però com passa moltes vegades la sèrie malgrat tot no és recordada per tothom com una de les obres cabdals de l'animació japonesa. Ara bé, tot i que als Estats Units va fer llufa, amb només els 5 primers episodis, també he trobat informacions que se va arribar a emetre a l'estat espanyol, el Brasil i Polònia.


Aquest era el primer episodi sencer, en japonès amb subtítols en anglès, d'aquesta història tan vuitantera -la música és deliciosa-, ambientada al planeta Maris l'any 2387 i protagonitzada per tres adolescents que han d'enfrontar-se a una raça que vol eliminar tots els humans i substituir-los. 

Ho fan armats amb unes curioses pistoles que s'assemblen terriblement a la Light Phaser de la Master System, com ja vaig esmentar breument fa 5 anys en parlar de la pistola de la Master System. I no és casualitat: la pistola de la 8 bits de sobretaula de Sega, curiosament no llançada mai al Japó, va sortir als Estats Units el 1986 i a Europa el 1987, i la sèrie va venir després. A més, no només hi estava ficada la Tatsunoko, sinó també Sega, que això no ho havia dit. 


Aquests fets, però, són objecte de debat, perquè en algunes bandes diuen que l'anime va agafar el disseny de la Light Phaser per a la pistola i en d'altres s'assegura que tot plegat té l'origen en una pistola de llum que es va comercialitzar com a joguina a principis dels anys 90, i que per a explotar-la es va fer l'anime. 

Sembla que, sigui com sigui, més endavant el disseny de les pistoles de Zillion va canviar, i també ho van fer les de joguina, que per cert diuen que Tectoy va portar al Brasil, cosa que seria l'inici de les fructíferes relacions amb Sega que culminarien amb les curioses versions brasileres de les seves consoles i fins i tot les conversions a la Master System de títols que a la resta de països no van sortir mai per a aquesta consola.


Tota aquesta sinergia fa que no sigui estrany que el mateix 1987 sortís per a la Master System l'adaptació a videojoc d'aquella sèrie, amb el nom de Zillion i les plataformes d'acció com a gènere. Com es pot veure al vídeo, o més aviat sentir, la música hi tornava.

A banda d'això es veu que era un títol molt complet, llarg, profund i divertidíssim, de manera que si mai el trobeu agafeu-lo. No s'hi fa servir, curiosament, la Light Phaser. 


Tampoc a la seqüela, el Zillion II: The Tri-Formation Cycle, que va sortir al Japó al desembre de 1987 i a Occident ja el 1988 i que igual que la primera part té molt bon aspecte, però aquest cop amb un ritme de joc més elevat. 


Si us heu saltat aquest vídeo torneu enrere i abans que passin 30 segons veureu una altra connexió entre Sega i la sèrie, i és que l'Opa-Opa, el robot amb forma d'ou alat que protagonitza els Fantasy Zone i que per a alguns és la primera mascota de Sega, hi apareix fent un petit paper. 

Al debat sobre l'origen de les pistoles s'hi afegeixen les teories sobre que els Fantasy Zone eren spin-offs d'aquesta sèrie, però aquestes s'acaben ràpid: el primer Fantasy Zone és de 1986 i, la sèrie, de l'any següent. 

Suposo que després d'això ja enteneu per què dubtava de la secció en què havia de parlar d'aquests videojocs: no queda immediatament clar què va ser primer, són coses gairebé simultànies, Sega recolzava la sèrie i hi apareixia un personatge que havia debutat l'any abans. Déu n'hi do.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...