Què estàs buscant?

dimarts, 8 de juliol del 2014

Petits clàssics: Choplifter!

Un dels videojocs que recordo de la infantesa sense haver-lo provat, condició que acostuma a permetre'm fer entrades per a aquesta secció, el recordo especialment perquè em semblava (i encara ara em sembla) de difícil pronunciació i escriptura. 

El Choplifter! de Brøderbund va sortir el 1982 i va tenir una sèrie de conversions, remakes i seqüeles que val la pena esmentar, que és el que em proposo fer avui.


Doncs bé, la primera versió s'atribueix al senyor Dan Gorlin i va sortir per a l'Apple II, amb versions per a Atari 5200, Atari 8-bit, ColecoVision, Commodore 64, Commodore VIC-20 i MSX. 


Aquí el veiem en moviment, el de l'Apple II, i fent un esforç d'imaginació i bona fe podem apreciar l'objectiu del Choplifter!, que era pilotar un helicòpter per tal de rescatar ostatges dels camps de guerra on són presoners i dur-los a un lloc segur sans i estalvis. Evidentment, l'enemic no ens ho posarà fàcil.

Però resulta que, al contrari del que acostuma a passar, d'aquell videojoc d'èxit per a consoles i retroordinadors es va fer un títol per a recreatives, aquesta vegada distribuït per Sega.


Ja veieu a la pantalla del títol que es respecta l'autoria del joc original, però el de Sega cal reconèixer que tenia un aspecte molt millor, amb la introducció de més paisatges, música, un nou sistema de puntuació i l'ús del desplaçament parallax, no gaire habitual encara a l'època.


El 1986, sens dubte gràcies a l'èxit de la versió arcade, considerada un dels millors videojocs de 1985 i de tots els temps, van sortir versions domèstiques per a la NES (al vídeo) i Master System, el primer esmentant només el senyor Dan Gorlin i la reprogramació per part de Jaleco i el segon, és clar, esmenta la reprogramació de Sega a més de reconèixer-ne l'autor original.


El que acabeu de veure és el remake de 2012, llançat per a Xbox Live Arcade, Playstation Network i PC amb el nom de Choplifter HD, que va tenir una acollida discreteta.

Ara bé, no podem parlar d'aquest petit clàssic sense veure les seqüeles que va tenir per a diversos sistemes i amb algun embolic provocat pels noms.


El 1991 sortia, per exemple, el Choplifter II, per a la Gameboy, que va agradar força, però resulta que el 1994 es va llançar el Choplifter III, que era un remake amb gràfics millorats, per a la mateixa consola i per a la Game Gear:


L'embolic ve perquè, també aquell any, va sortir per a la Super Nintendo un altre Choplifter III que no era un remake del de la Gameboy, sinó una seqüela completament original, encara que la 16 bits de sobretaula de Nintendo no tenia un Choplifter II


Aquesta seria la història pròpiament dita del petit —o més aviat mitjà— clàssic que és el Choplifter, però cal esmentar que hi va haver clons o videojocs inspirats en el seu èxit, com ara l'Air Rescue de Sega per a recreatives i Master System.

A més, dos altres clàssics dels 80, el Lode Runner i el Raid on Bungeling Bay, ambdós de Brøderbund, se situen segons els desenvolupadors en el mateix univers de ficció que Choplifter, representat per l'organització malvada Bungeling Empire, l'un des del gènere dels trencaclosques i l'altre repetint el gènere dels helicòpters però des d'una perspectiva diferent.


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...