Què estàs buscant?

dimarts, 13 de juliol del 2021

El personatge: Abobo

Que un personatge secundari sigui força popular no és quelcom estrany ni extraordinari. Tampoc que un de dolent gaudeixi del favor de la gent. El cas que ens trobem avui, però, combina totes dues coses: és secundari, i també dolent, o si més no enemic dels protagonistes. I és prou popular. 

Així com després, dins el gènere dels beat'em ups, veuríem altres enemics comuns que van fer fortuna, com la Poison del Final Fight, podríem dir que el personatge homenatjat d'avui va ser el primer que va mostrar prou carisma com per mantenir-se als records de la gent i anar sortint, amb variacions, en posteriors entregues.

Parlo de l'Abobo, el primer enemic comú que ens trobem al Double Dragon, de 1987, i que de seguida veiem que de comú no en té res, per la seva impressionant mida, per la seva resistència i la impossibilitat que l'agafem per clavar-li cops o llançar-lo. I, sobretot, pel seu bigoti de manillar. 
 

A més, el paio apareix des de dins d'un edifici tot trencant una paret malgrat que no gaire lluny d'on fa aquest forat hi ha una porta. És normal que ens tremolin les cames com si fos un enemic de final de pantalla, però no, no ho és pas. 
 
Tampoc és el que en castellà es coneix com a "masilla" (llàstima que no hi hagi un terme equivalent en català, i si hi és us convido molt fortament a ensenyar-me'l), així que queda en terra de ningú, però alhora té un carisma innegable, encara que es repeteixi al llarg d'aquell primer títol de la saga i en diversos colors i fins i tot amb un bessó. En aquest sentit sí que té, doncs, el tractament d'enemic comú.

A la versió domèstica més popular d'aquell arcade revolucionari dins dels beat'em ups, la de la NES, l'Abobo apareix com a enemic final de la primera missió. 

No és l'única on surt, però sí que és cèlebrement diferent de la recreativa, i aquí el caracteritza un cos més bronzejat, més inflat i, sobretot, un cap molt gran i boterut, que és la imatge típica del personatge i amb la qual he obert aquesta entrada.

Aquí veiem les quatre formes en què apareix al primer títol, que bàsicament són dues amb dues variants de color cadascuna, i a la dreta de tot el que de vegades, erròniament, es considera la seva versió del Double Dragon II (1988), encara que en realitat aquest personatge es diu Bolo i és un altre.

L'Abobo tornaria a sortir a la saga, és clar. Si no, no parlaríem de la seva gran popularitat. Però no ho va fer fins a l'any 1993, en què va aparèixer en un improbable crossover.

Era al Battletoads/Double Dragon, per a NES, Super Nintendo, Mega Drive i Game Boy, on torna a fer d'enemic final de la primera pantalla. 

En aquest cas perd el seu aspecte característic i en pren un de menys caricaturesc, però el seu nom és esmentat de manera inequívoca.

Aquell mateix any s'estrenava la infame adaptació animada de Double Dragon, i al minut 2:36 del vídeo tenim la seva primera aparició, en aquest cas amb un aspecte tan canviat que sabem que és ell perquè en diuen el nom, perquè si no podria passar perfectament per algun altre brivall.

No va aparèixer, però, al videojoc de lluita 1 contra 1 que se'n va fer, el Double Dragon V: The Shadow Falls.

On sí que va ser recuperat va ser a l'encara més infame pel·lícula d'imatge real de 1994, on era el líder de la banda dels Mohawk, que després patia una mutació que el deixava amb l'aspecte que veiem a la fotografia.

Al seu torn, aquella pel·lícula també va tenir una adaptació a videojoc de lluita 1 contra 1, aquesta vegada per a la Neo Geo, el 1995 i amb el senzill títol de Double Dragon, i encara que no destaqui dins del seu catàleg farcit de moltíssims exemples notablement millors del mateix gènere, sí que hi apareix l'Abobo, tot i que amb l'aspecte d'abans de la mutació, encara que en alguns moments sí que mostra aquella forma.

Saltem al 2002, perquè va ser llavors quan va aparèixer també per a la Neo Geo el Rage of the Dragons, un joc de lluita que havia de ser la seqüela de l'anterior, però que per una qüestió de pèrdua de llicències va passar a ser un homenatge. Aquí l'Abobo s'anomena Abubo, però és clar que és ell, i més quan entre els noms dels altres components de la plantilla hi veiem un Billy i un Jimmy, entre altres noms que ens sonen.

Això va passar perquè aquesta llicència l'havia comprat Million, companyia que aquell mateix 2002 llançaria el Double Dragon Advance, on tornaria a sortir l'Abobo de manera oficial en tractar-se d'una versió millorada del primer joc.

L'any 2009 sortia per a la Zeebo, la consola creada per a països en vies de desenvolupament o poc per sobre d'aquest estatus, un Double Dragon que es basava en l'original i l'expandia, a més de presentar un apartat gràfic renovat, com es pot veure en aquesta imatge on apareix l'Abobo.

Un Double Dragon també millorat sortiria el 2011 per a mòbils amb sistemes operatius Android i iOS, però per primer cop en molts anys el personatge apareixia en una entrega nova (no renovada, no repintada) de la franquícia al Double Dragon Neon, el reboot vuitanter de la saga que va sortir l'any 2012 per a Xbox 360, PlayStation 3 i Windows, i el 2020 a la Switch.

Aquell experiment, signat per la respectada WayForward Technologies, no va obtenir un aplaudiment unànime, però hi ha força gent a qui li agrada, i jo personalment tinc ganes de provar-lo. A la imatge veiem l'Abobo rebre de valent, i amb un aspecte canviat, però encara recognoscible. Juntament amb en William i la Linda, és un dels tres únics enemics clàssics que hi apareixen.

En aquest punt, i més si esmentem un joc fet per un fan que duu el títol d'Abobo's Big Adventure i que és un festival de picades d'ullet nintenderes, ja queda força clar que era un enemic recurrent gràcies a la seva popularitat, encara que no aparegués en algunes de les entregues numerades de la saga, però el moment culminant de la seva "carrera" el tindríem l'any 2017:

Va ser l'any que sortia el Double Dragon IV, per a PS4, Switch i PC (i Xbox One el 2020), un joc molt criticat en part perquè va voler ser fidel a l'estil NES sembla que d'una manera exagerada, en comptes d'inspirar-s'hi i prou, però que permet desbloquejar i controlar molts personatges, entre ells l'estimat Abobo!

Per acabar, cal esmentar un parell d'aparicions estel·lars, ja fora de Double Dragon, que són concretament el River City Ransom: Underground (2017) i el River City Girls (2019), una mostra més de la popularitat d'un personatge que segurament ningú s'esperava que seria tan important dins la saga sense ser ni protagonista ni enemic final (llevat de comptades ocasions en què ha desenvolupat aquest paper en alguna pantalla). 

I si no fos així, segur que no apareixeria a la portada del recopilatori Double Dragon & Kunio-kun Retro Brawler Bundle, de 2020, que és la versió occidental del Kunio-kun: The World Classics Collection, col·lecció de jocs de Famicom/NES de la saga Kunio-kun i de la seva cosina Double Dragon que ha arribat a Switch, Xbox One, PS4 i PC, i on en realitat només participa en un joc, el primer Double Dragon. No cal dir res més.
 

Fonts:

Double Dragon Wiki

Den of Geek


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...